Flyktninger sentralt tema i Det lutherske verdensforbund

Medlemskirkene i Det lutherske verdensforbund (LVF) er tydelig og handlekraftig til stede for mennesker som trenger beskyttelse og støtte. Globalt gir LVF World Service nå bistand til 2,3 millioner flykninger.

LVF-lederne Munib Younan og Martin Junge ledet an i pilegrimsmarsjen som innledet rådsmøtet i Wittenberg.

Flyktningarbeidet fikk stor plass i rapporten som LVFs generalsekretær Martin Junge la fram på rådsmøtet i LVF, som i disse dager arrangeres i Wittenberg i Tyskland.

– Det har lenge vært sagt at å være luthersk er å være økumenisk, men nå vil jeg gjerne legge til: Å være luthersk er å være diakonal, sa Junge.

– Det er flott at Junge så tydelig løfter fram flyktningene, sier assisterende generalsekretær i Mellomkirkelig råd Einar Tjelle, som er til stede på rådsmøtet. – Da LVF ble grunnlagt for nesten 70 år siden, var flyktningsituasjonen prekær etter andre verdenskrig. Nå har vi en liknende situasjon med 65 millioner flyktninger i verden, og LVF har tatt et stort ansvar sammen med FN og andre hjelpeorganisasjoner.

Rådsmøtet ble innledet med en pilegrimsvandring der temaene for neste års reformasjonsmarkering stod sentralt. I overkant av hundre mennesker deltok i vandringen, og underveis fikk de blant annet oppleve hvordan det er å komme til et flyktningmottak etter å ha krysset grensen fra et krigsherjet land. Slik fikk deltakerne levendegjort temaet «Mennesker er ikke til salgs».

Ingen favorisering
Også presidenten i LVF, biskop Munib Younan, kommenterte flyktningene i sin tale til rådsmøtet:

– Noen har vært kritiske til at LVF ønsker å være til stede for ethvert menneske, uavhengig av religiøs tilknytning, kjønn, etnisitet eller politiske meninger. De spør om hvorfor vi ikke hjelper lutheranere eller andre kristne før vi hjelper andre. Men dette er selve styrken i misjonsoppdraget vårt, som bærer i seg en profetisk diakoni. Vi vil tjene menneskeheten ved å forholde oss til alle sårbare mennesker. Vi hører kallet fra Kristus, han som har møtt hver enkelt av oss i vår nød. Hvis Jesus bare hadde vist kjærlighet mot dem som var hans like, ville ingen av oss i dette rommet noen gang fått oppleve hans kjærlighet.

Fire stasjoner
– Dette rådsmøtet er den første av fire viktige stasjoner i LVFs markering av 500 årsjubileet for reformasjonen, forteller Einar Tjelle. – Det holdes i byen der det hele startet da Luther offentliggjorde tesene mot avlatshandelen. Neste stasjon blir i Lund 31. oktober i år, med markering av det katolsk-lutherske dokumentet «Fra konflikt til fellesskap», der pave Frans deltar sammen med Munib Younan og Martin Junge. Det blir en unik kirkehistorisk hendelse.

– Tredje stasjon er generalforsamlingen som holdes i Namibia i mai 2017. Der skal en virkelig gå i dybden på hovedtemaet «Liberated by God’s grace» og undertemaene «ikke-til-salgs». Fjerde del av markeringen skjer i lokale kirker og menigheter over hele verden, på eller i nærheten av reformasjonsdagen 31. oktober. I Norge blir det en økumenisk festgudstjeneste i Nidarosdomen på selve dagen, men i løpet av høsten holdes det også fire temagudstjenester i alle landets kirker.

Tro som ressurs
Rådsmøtet er LVFs høyeste organ mellom generalforsamlingene. I sin rapport til rådsmøtet pekte Martin Junge også på det faktum at trosbaserte organisasjoner de siste årene har fått en stadig viktigere rolle i møte med store, internasjonale utfordringer.

– Dette er noe nytt. Da LVF møtte ulike FN-organisasjoner for få år siden, var det best om vi ikke profilerte vår trosbaserte identitet. Det var for liten kunnskap om og forståelse for trosbaserte organisasjoner, og mistenksomheten var ofte stor. Men slik er det ikke lenger. Det er en mye større bevissthet om at trosbaserte organisasjoner har mye å bidra med, for eksempel når det gjelder fredsbygging, forsoningsprosesser, klimakrise, fattigdomsbekjempelse og likestilling, sa Junge.

Dette er også Einar Tjelles erfaring. – Den religiøse identiteten blir etterspurt, og organisasjoner som LVF får stadig større tillit, blant annet i FN. På klimakonferanser har det økumeniske og interreligiøse samarbeidet vært en viktig stemme for å få framgang i forhandlingene, det skyldes ikke minst mange unges engasjement i trosbaserte sammenhenger.

Assisterende generalsekretær i Mellomkirkelig råd, Einar Tjelle, peker på at flyktningsituasjonen nå likner på situasjonen da LVF ble grunnlagt for snart 70 år siden.Assisterende generalsekretær i Mellomkirkelig råd, Einar Tjelle, peker på at flyktningsituasjonen nå likner på situasjonen da LVF ble grunnlagt for snart 70 år siden.

 

Beklager, men vi kan ikke finne din posisjon pga instillingene i nettleseren din. Du må tillate autolokasjon for å kunne benytte denne funksjonaliteten:

Se instruksjoner for din nettlester under:

Internet explorer

Internet options / Privacy / Location / klikk på "Clear sites"

Chrome

Settings / Advanced / Priacy and security / Content settings / Location -> Fjern "kirken.no" fra blokkert-lista

Firefox

Options / søk etter "location" / settings / Fjern "Kirken.no" fra blokkert

Safari

Settings for this website / Location -> "Allow"